Swingend Schalkwijk 2005

Verslag van de dag

De presentatiegroep heeft samen met Vranje zaterdag 19 maart een erg leuke dag gehad bij Swingend Schalkwijk in Haarlem. Dit multicultureel wijkfeest was tot in de puntjes verzorgd en liep met de vele vrijwilligers gesmeerd. Wij hebben onze Hollandse en Mexicaanse dansen op twee locaties laten zien, in de aula van het Damiate College en in de zaal van het Zorgcentrum Schalkweide. In totaal over de dag verdeeld dus 4 keer optreden. In de ochtend was het weer nog niet echt geweldig, een constante motregen die maakte dat buiten dansen niet mogelijk was. Ook het verplaatsen van de ene naar de andere locatie was lopend niet mogelijk met de hullen, die dan meteen slap zouden worden. Maar daar was rekening mee gehouden en er was de hele dag een grote bus (de feestelijk versierde Sportbus) voor ons beschikbaar, heel erg luxe. Ook onze rode regenjacks kwamen helaas weer erg goed van pas.

 

 

 

Na de optredens kregen we ook van alle kanten complimenten, van bezoekers en organisatie maar o.a. ook van de Burgemeester van Haarlem die onze Hollandse dansen heeft bekeken. De kostuumuitleg van Petra over het Volendam en Markerkostuum werd op beide locaties erg gewaardeerd en ook vond de organisatie het erg leuk dat wij een Mexicaanse dans met het publiek deden, helemaal in de sfeer van het festival, de verschillende culturen bij elkaar brengen.

De organisatie verdient een grote pluim want alles was tot in de puntjes verzorgd, er was zelfs een heus artiesten restaurant waar van een heerlijke lunch kon worden genoten.

 

Jammer dat Christine en Jaap er wegens ziekte niet bij konden zijn, maar met Els, Hans, Jannie en Jan ging het Hollands met het orkest Vranje weer zoals vanouds en alhoewel Jan nu toch al weer enkele keren met Oriënt op reis is geweest, werd hij toch door de presentatrice overdonderd toen die hem over de dansgroep wilde intervieuwen. Gelukkig kwam Petra hem te hulp.

De vloer in de aula van het college was ook behoorlijk glad, maar zoals Petra ons altijd voorhoudt: DIE VLOER IS NIET GLAD, en als je daar maar echt in gelooft gaat het goed en is er wonder boven wonder niemand onderuit gegaan. De mannen hebben het wel even zwaar gehad met het tillen van de Markermeisjes, want dat is dan een verschil met Cd of live muziek, Hans wil het tilstukje nog wel eens behoorlijk lang rekken.....
Wybe nog heel erg bedankt voor het invallen tijdens de afwezigheid van Huub, want knap hoor om een dansserie van 30 min weer helemaal mee te dansen met maar 2 keer oefenen, terwijl het toch weer een hele tijd geleden was.

 

Kars had een wat moeilijke start na het 30 jarig jubileumfeestje van de Natuur en Vogelwacht de avond (en nacht) ervoor (nog gefeliciteerd daarmee), maar greep tijdens het Mexicaans heel alert in tijdens een noodzakelijk stop van de Mexicaanse serie. Vanwege het dichtspelden van een kapotgetrapte zoom van Sabine's rok (ergens in die 16 meter lange strook) viel er een niet geplande pauze, en Kars voorzag het gebeuren voor de wachtende aanwezigen van toepasselijk commentaar.

Kortom een hele leuke dag waar we zeer tevreden op terug kunnen kijken.

 

 

 

 

 

Persbericht

Cross-Cultureel wijkfestival ‘Swingend Schalkwijk’


Op zaterdag 19 maart 2005 zal burgemeester Pop om 12:00 op het schoolplein van het Damiatecolege het het startschot geven voor het Cross-Culturele wijkfestival ‘Swingend Schalkwijk’. Stichting Multicultureel Schalkwijk heeft in nauwe samenwerking met Stichting Radius, buurtbewoners en organisaties van verschillende culturele achtergrond het initiatief genomen om een wijkfeest te organiseren onder het motto: “dansend en zingend ontmoeten wijk elkaar, swingend dichten wij de kloof, zonder schroom en met respect praten wij, blijven wij in harmonie bij elkaar”. Bezoekers kunnen zich vanaf 10:00 tot 17:00 vermaken op diverse locaties rond de Floris van Adrichemlaan in Schalkwijk. Het Damiatecollege, Zorgcentrum Schalkweide, Wijkcentrum de Ringvaart, de Boerhaave Passage, Rijdende Podiumwagen, de Brandweer, Basisscholen de Piramide, Don Bosco en Al Ikhlaas en de voetbalkooi aan de Floris van Adrichemlaan zijn de locaties waar het wijkfeest gaat plaatsvinden. U kunt genieten van dans, zang, muziek, hapjes, drankjes, gesprekken met elkaar, sport en creatieve uitspattingen op allerlei gebied. Het programma zit boordevol dans en muziek, afkomstig uit alle windstreken. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten.

Het Damiatecollege aan de Floris van Adrichemlaan opent haar deuren om de bezoekers in de hal te ontvangen met een culturenmarkt. Er kan met een volleybal toernooi worden mee gedaan in de gymzalen (vooraf opgeven bij Jan Hovius 5403957) en op het podium van de aula van de school wordt een zeer divers aanbod van vermaak gepresenteerd door Demet Akpinar. U wordt in de gelegenheid gesteld te luisteren naar een Gospelgroep “Online” en naar Cubaanse zang van “Cantaro”, te kijken naar Hollandse- en Mexicaanse dans, uitgevoerd door Dansgroep Oriënt uit Culemborg, er is ook Turkse dans uitgevoerd door “Kervan” en Streetdance uitgevoerd door “Battle Cry” met gelegenheid tot meedansen. Heel bijzonder is het optreden van Tevazu die Turkse Soefi muziek met draaiende derwishen laten horen en zien. Om 14:00 gaan jongeren in de vorm van theatersport debatteren over het samengaan van verschillende culturen in Schalkwijk. Een forum van deskundigen zal klaar zitten om de theatersport te jureren. Wethouder Grondel en Mohamed Alahouan, Mohamed Bhoelan en Cora Yfke Sikkema vertegenwoordigen het forum. Voorafgaand aan het optreden van de jongeren, wordt er een workshop improvisatie theater gegeven door Impro Phondo en Jacqueline Pot in het Damiatecollege (opgeven bij Marijn Vissers 5341538). Op het schoolplein van het Damiatecollege zal er een rommelmarkt zijn (kraamhuur bij Ben Othman 5401885) en in de fietsenstalling van het Damiatecollege is een kindervrijmarkt. Het programma van de dag wordt afgesloten met de viering van het Afghaanse nieuwjaar met dans, muziek en zang.

In wijkcentrum de Ringvaart worden diverse creatieve workshops aangeboden zoals Turks “Ebru” schilderen door Halil Erciyes uit Istanbul, Afrikaanse dans van Rosa Maria gevolgd door een uitvoering, Paaskrans maken, Kaarten maken, Dammen, Boetseren en Tuinkabouters schilderen. Deelname aan de workshops is gratis maar vooraf opgeven bij Moedercentrum de Mallemolen (5352392) is gewenst.

Het programma in zorgcentrum Schalkweide zal bestaan uit Indiase dans van “Natraj” , zang van het gospel- en het Cubaanse koor. Dansgroep Oriënt geeft een optreden van Hollandse- en Mexicaanse dans. Rosa Maria zal Afrikaanse dans laten zien en Kervan de Turkse dans. Het programma wordt afgesloten door vereniging Zohor die een modeshow geven met als thema: mode uit Noord Afrika.
Speciaal voor de kinderen is er straatvoetbal in de voetbalkooi aan de Floris van Adrichemlaan, een Caribische kinderfestijn in basisschool de Piramide, Palmpaasstokken maken in basisschool Don Bosco en een theeceremonie, tentoonstelling, workshop theeglaasjes maken en Arabische computerspelletjes in basisschool Al Ikhlaas.

Het geheel wordt opgeluisterd met een rijdende podiumwagen die de wijk voorziet van muziek van steelband de Haarlem Golden Tones, hiphopgroep Harlem- North Crew en het Haarlems Straatorkest. Ook de Marching en Cyclingband HHk zal de straten van Schalkwijk voorzien van een vrolijke toon. Winkeliers van de Boerhaave Passage verzorgen een braderie.

Alle optredens en workshops zijn gratis, dit dankzij subsidie van Het Oranjefonds, gemeente Haarlem, Pré Wonen, Elan Wonen, de Woonmaatschappij, de Ruigrokstichting, Wijkraad Boerhaavewijk en Impuls project Meerwijk Noord. De initiatiefnemers van het wijkfestival, Stichting Multicultureel Schalkwijk en Stichting Radius nodigen u van harte uit te komen naar het multiculturele wijkfeest en te genieten van het diverse aanbod van vermaak. Het uitgebreide programma met locaties en tijden is vooraf te verkrijgen op verschillende locaties in Schalkwijk en te vinden op www.mondiaalcentrumhaarlem.nl.