Quettetot, Frankrijk 1996 

Het is woensdagochtend 14 augustus, het is 5 uur. Na even op de bus te hebben gewacht vertrekken we naar Normandië. Om 16.00 komen we aan in Quettetot, een heel klein plaatsje. De slaapplaats was erg eenvoudig, een klaslokaal in de plaatselijke dorpsschool. De tafeltjes zijn netjes opgestapeld en daarvoor in de plaats liggen matrassen. Na dat we de spullen uitgepakt hebben gaan we even wat drinken in een café.

 

 

Rond een uur of acht moeten we ons melden bij het plaatselijke dorpshuis. Hier eten we wat en treden we later op de avond op. Het werd echter wel erg laat, om twaalf uur konden we pas optreden. Alles ging erg goed, om kwart voor twee pas naar bed.

 

 

De volgende morgen moesten we er om zeven uur al weer uit. Nadat iedereen gewassen is gaan we met z'n allen naar beneden om in het café te ontbijten. Na het ontbijt gaan we naar de kerk, in kostuum en op klompen! Het is ondertussen al prachtig weer geworden, dus we erg warm in zo'n kostuum. Voor de kerk moesten we nog even met de dorpskinderen, die zelf ook hollandse kostuums aan hadden, op de foto. We trekken voor de kerk de klompen uit. Voorin de kerk zijn banken voor ons gereserveerd. Maar als men rondgaat voor de collecte, worden onze banken overgeslagen. Terwijl we allemaal netjes kleingeld hadden verzameld. Ook de plaatselijke fanfare is aanwezig, wanneer ze beginnen te spelen is iedereen meteen wakker.

Na de kerkdienst moeten we naar het dorpshuis waar we door de burgemeester worden ontvangen. Natuurlijk is er weer iets te drinken, met als extra koekjes uit Holland. Ook eten we hier.

Om drie uur verzamelen we voor de optocht. Deze tocht moet anderhalf uur duren. Er zijn prachtige praalwagens, er is werkelijk veel werk van dit feest gemaakt. De optocht was erg gezellig en we hadden aardig wat publiek.

 

 

Weer bij het dorpshuis aangekomen maken we de tafel met souvernirs klaar. Lieneke neemt de verkoop op zich. En dat gaat erg goed, bijna alles werd verkocht.

 

 

Alles gaat goed totdat we de Meiboomdans doen, wat er dan gebeurd is niet helemaal duidelijk, maar het gaat verschrikkelijk fout. Uiteindelijk gebaart Petra dat wij moeten stoppen. Hans van Vranje vertelt de mensen dat we nog een poging gaan wagen. De tweede keer gaat gelukkig alles goed.

 

 

Na het optreden hebben zo'n driekwartier voor onszelf. We zoeken het schoollokaal op om even uit te blazen.

Na het avondeten in het dorpshuis verzamelen we weer bij het dorpshuis voor de avond-parade. Deze optocht is nog leuker dan die van 's middags. We hebben afgesproken dat Vranje allemaal oud-hollandse liedjes zingen. De stoet eindigt bij het voetbalveld, waar we gezamlijk "De uil was in de Olmen" in canon zingen.

Daarna wordt het ineens stil. In de verte in het pikkedonker begint ineens synthesizer-muziek. Eerst wat zachtjes en opeens knalt er vuurwerk, prachtig. Na afloop met z'n allen terug naar het dorpshuis voor de disco.

's Morgens na het opruimen van de bedden gaan we naar beneden voor het ontbijt. Dan nog even naar het strand, heerlijk even pootje baden! En dan weer een lange en warme reis naar huis. Om kwart voor twaalf komen we weer in Culemborg aan...