Odoorn 2000

Na het geslaagde optreden vorige zomer op het Folklorefestival in Hoogstraten(BelgiŽ) nam de Culemborgse Volksdansgroep OriŽnt ook deze zomer weer deel aan een festival, ditmaal in eigen land. Het groots opgezette Internationaal Folkloristisch Dansfestival in Odoorn dat voor de 16e keer plaats vond. Na het optreden afgelopen zomer in Hoogstraten gingen enkele leden van OriŽnt als gast naar dit festival toe en namen enkele foto's en folders mee, die bij de organisatie de interesse aanwakkerde en resulteerde in een uitnodiging voor deelname. Voor OriŽnt een hele eer om mee te mogen doen aan een zo groots opgezet gebeuren. Volksdansfestivals worden overal ter wereld gehouden. Dat van Odoorn is uniek vanwege het feit dat er zowel in de openlucht als 'onderdak' wordt gedanst, in combinatie met de omvang van het evenement, waaraan niet minder dan 600 dansers, danseressen en muzikanten meedoen. De dansgroepen verzorgen naast de optredens op podia in de openlucht ook een gala voorstelling aan het eind van elke dansdag, waar voor een duizendkoppig publiek nog eens alles uit de kast wordt gehaald. Deelnemers uit 18 landen van over de hele wereld doen mee en dit jaar waren dat o.a. Algerije, ArgentiniŽ, BosniŽ, China, Finland, Frankrijk, Hongarije, Mexico, MelanesiŽ, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, TsjechiŽ, Turkije, Wit-Rusland, Zuid-Korea, Zwitserland en iedere dag een andere Nederlandse groep. Op de vrijdag was dat dan Volksdansgroep OriŽnt uit Culemborg.

Het festival vond plaats van 2 t/m 6 augustus 2000 en ook dit jaar was het voor OriŽnt weer moeilijk, om genoeg dansers en danseressen bij elkaar te krijgen, om de series met voldoende mensen te kunnen dansen. Het viel ook nu midden in de vakantie periode en dat was niet voor iedereen even makkelijk te plannen. Gelukkig kon het orkest Vranje, waar OriŽnt al eerder mee samen heeft gewerkt, in deze periode wel aanwezig zijn en die samenwerking liep weer als vanouds heel gesmeerd. Op vrijdag 4 augustus lieten OriŽnt en Vranje samen de Oud Hollandse serie zien met meiboomdans op het buitenpodium om 19.30 uur en zij openden de galavoorstelling om 21.00 uur met de Brabants Levenserie ( een uitbeelding van het dagelijkse leven uit de tijd van Breughel).

De vele positieve reacties na afloop van beide optredens hebben de dans- en orkestleden heel goed gedaan en geven weer nieuwe energie om met veel enthousiasme deze leuke hobby te blijven uitoefenen. Erg leuk om te horen dat iets, wat je zelf zo leuk vindt om te doen, ook anderen zoveel plezier kan geven.