Het 25-jarig jubileum, 1997

In het kader van haar 25-jarig bestaan gaf Volksdansvereniging Oriënt, na maanden lang oefenen, op 21 juni een avondvullende voorstelling in een goed gevuld Theater Agnietenhof in Tiel. Alle kinder- en tienergroepen, de presentatiegroep en de dansgroep Shilshoel uit Hoogstraten gaven acte de présence. De muziek kwam van het Balkanorkest Vranje.

Zowel dansers, dansleiding en muzikanten kunnen terugzien op een zeer geslaagd optreden, net als de vele vrijwilligers van de vereniging die vele uren en dagen bezig zijn geweest met de voorbereidingen op het gebied van licht, presentatie en kostuums.

Dat het publiek de voorstelling ook kon waarderen bleek wel uit de vele positieve reacties: 'nooit geweten dat volksdansen zo mooi kan zijn', 'ik dacht dat jullie alleen maar boerenklompendansen deden', 'van mij mogen jullie ieder jaar zo'n optreden geven' en 'we hebben genoten' waren slechts enkele van de lovende opmerkingen.

De avond werd geopend door de jongste kindergroep met 3 Russische dansen, gevolgd door de 8-10 jarigen met Spaanse dansen. Heel toepasselijk op 21 juni: een midzomernacht-choreografie met een sfeervol maandecor. De tieners traden verschillende malen op en lieten daarbij zien hoe gevarieerd volksdansen kan zijn. Amerikaanse gezelschapsdansen, een ingetogen Molukse begroetingsdans, gevolgd door een spectaculaire stokkendans, op de moderne toer met streetdance, en de mysterieuze Turkse choreografie in prachtige kostuums - het was een lust voor oog en oor. De presentatiegroep liet een vijftal choreografieën zien en ook hier was de variatie groot, een wervelende zigeunerdans en een kleurrijke Russische bruidsdans werden voor de pauze gedanst. Na de pauze stond de première van de Hongaarse choreografie op het programma met live begeleiding van Vranje en een speciaal voor deze gelegenheid gevormd koortje. Het was een stoere mannendans gevolgd door een chardas gedanst door 3 paren en tot slot een meisjesdans waarin de in Hongarije gemaakte geplisseerde rokken met de gesteven onderrokken en blouses prachtig uitkwamen. Vervolgens werd de Shota gedanst, een bruidsdans uit Kosovo (voormalig Joegoslavië). De voorstelling werd afgesloten met de schitterende Brabants Leven serie, de uitbeelding van het dagelijkse leven uit de tijd van Breughel, die met de schitterende belichting en fraaie muzikale begeleiding een lust voor het oog was. Een vrolijke Hollandse dans waaraan ook de tieners deelnamen, vormde de slotdans van het zeer succesvolle optreden.

Afgelopen weekeinde werd ook de prijs uitgereikt, die aan het begin van het jubileumjaar was gewonnen in de loterij, de eerste van de vele activiteiten die dat jaar nog zouden volgen. De hoofdprijs was namelijk een avond- of middagvullend optreden en werd gewonnen door een medewerkster van de Boldershof in Geldermalsen. Zondag 29 juni was het dan zover en werd voor de bewoners en samen met de bewoners met erg veel plezier gedanst. De prijswinnares zelf kon daar echter zelf niet bij aanwezig zijn i.v.m. een 12½-jarig huwelijksfeest, waar zij te gast was. Daarom werd besloten om op dat feest de Russische bruiloftsdans te laten zien voor bruidspaar en prijswinnares en alle andere gasten.

Al met al kan Oriënt terug kijken op een zeer succesvol jubileumjaar, met een aantal zeer geslaagde activiteiten, zoals de workshopdag in februari en de reünie en het volksdansbal van 19 april.
Activiteiten van Volksdansgroep Oriënt in het jubileumjaar.
Het 25-jarig bestaan werd o.a. gevierd met:
  1. Workshopdag op 1 februari 1997:
    van 10.30 uur tot 17.30 uur in Scholengemeenschap Lek en Linge, Multatulilaan Culemborg. De volgende workshops konden bijgewoond worden: Streetdance o.l.v. Niels v.d. Steen, Bretons o.l.v. Sibylle Helmer Grieks/Macedonisch o.l.v. Dick v.d. Zwan, Balkanzang o.l.v. Janoh de Groot, Kinderdansworkshops o.l.v. Sibylle Helmer en Sandra Hooghwinkel.
  2. Ballendag 19 april 1997:
    Kindervolksdansbal 's middags en volwassenenbal 's avonds met medewerking van orkest Zanat. Tevens reünie voor oudleden. Locatie: Havendijk 10, Culemborg.
  3. Jubileumvoorstelling Agnietenhof Tiel op zaterdag 21 juni 1997:
    Voorstelling met optredens van de presentatiegroep en de kindergroepen van Volksdansgroep Oriënt, muziekgroep Vranje uit Utrecht en Volksdansgroep Shilshoel uit de zustergemeente Hoogstraten België.
  4.